Suomeenkin juniori- ja veteraanivaliot?

Baltian maissa on jo vuosia ollut käytössä juniori- ja veteraanivalioiden tittelit. Suomalaiset ovatkin ahkerasti käyneet Virossa, Latviassa ja Liettuassa juniori- ja veteraani-ikäisten koiriensa kanssa ja paljon on titteleitä saavutettu. Nuo lisätittelit ovat jaossa myös muun muassa Saksassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Pohjoismaista otettiin ensimmäisenä Tanskassa käyttöön juniori- ja veteraanisertit reilu vuosi sitten. Uusi käytäntö on lisännyt siellä junioriluokissa kilpailevien koirien määrää 11 prosenttia ja veteraaniluokissa kilpailevien koirien määrä on noussut peräti 19 prosenttia.

Pohjoismaisessa Kennelunionissa (PKU) on keskusteltu epävirallisesti siitä, tuleeko vastaava käytäntö myös muihin Pohjoismaihin. Suomen Kennelliitto varautuu asiaan valmistautumalla kokeilemaan erillisiä juniori- ja veteraanisertifikaatteja vuoden 2021 alusta.

Suomen näyttelyissä on yleensä aina paljon veteraaneja. Esimerkiksi viime vuoden Voittajanäyttelyyn oli ilmoitettu lähes 700 veteraaniluokan koiraa, mikä oli hiukan yli kymmenen prosenttia kokonaiskoiramäärästä. Voittajanäyttelyn suurilukuisimmista roturyhmistä ROP-veteraaneja tulee kolmisenkymmentä; viime vuonna paimenkoiraryhmässä valittiin 35 ROP-veteraania, viitosryhmässä 36. Yhteensä yli 200:n yli 8-vuotiaan veteraanin marssi ryhmäkehän läpi onkin vaikuttava näky!

Suomen Kennelliitto vie päätöksensä tiedoksi seuraavan PKU:n työvaliokunnan kokoukseen. Tavoitteena on, että Pohjoismaissa olisi yhtenäinen käytäntö juniori- ja veteraanivalionarvojen myöntämisessä, ja että muutokset näyttelysääntöihin valmisteltaisiin yhteisesti PKU:n työryhmässä.

Yleisin sääntö on, että koirasta voi tulla juniori- tai veteraanivalio, jos se on saanut kolme sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta kolmessa eri näyttelyssä. Sertifikaatin saamiseksi koiran on saatava laatuarvostelussa erinomainen ja sertifikaatinarvoinen (ERI + SA). Juniorit ja veteraanit voivat osallistua myös paras uros/narttu -kilpailuun ja saada näissä kilpailuissa jaettavan sertifikaatin.

Kommentoi:

Koiramme